rfu


Hoofdsponsors:





Metingen  *  Stamboek  *  Bestektekening  *  Schippers & Eigenaren  *  Namen Skūtsje  *  Scheepstimmerwerf 'De Hoop'  *  Skūtsjehistorie Wytgaard
Cornelis Johannes POPPELIER

Oud eigenaar 'Maliad’ (1961-1973)


‘Rooie Cees’, zoals Cornelis Johannes POPPELIER (*06-12-1904 te Düsseldorf (D) - †01-07-1989 te Nieuwegein) in Nieuwegein ook wel genoemd werd, stamde uit een schippersgeslacht. Een katholieke familie die trouw aanhanger waren van de in 1945 opgerichte Katholieke Volkspartij (KVP) welke in 1980 met de CHU en ARP is opgegaan in het huidige CDA. Cornelis (Cees) echter was de enige in de familie met progressief en sociaaldemocratisch ideeėn die dichter bij het gedachtegoed van de PvdA lagen, vandaar de bijnaam ‘Rooie Cees’.
Zijn overgrootvader Cornelis POPPELIER (*11-12-1790 te Waspik - †16-04-1872 te Waspik) was al schipper begin 19de eeuw vanuit Waspik. De grootvader van Cees POPPELIER, Cornelius POPPELIER (*20-02-1830 te Waspik), was schipper op de ‘Behulpzaamheid’. Ook hij voer met name uit Waspik beurt. De vrachten werden niet alleen in Nederland, maar ook over de Maas en Rijn naar Duisburg in Duistland gevaren. Vader Adam Adrianus POPPELIER (*02-09-1875 te Dordrecht - †05-05-1952 te Wassenaar) was schipper en kruidenier op de ‘Door Gunst Verkregen’. Veel relaties nam hij over van zijn vader. Zo kwam ook hij veel in Duitsland waardoor o.a. Cees ook in Duitsland werd geboren. Cees POPPELIER groeide aan boord op met twee zusters en twee broers.

Cees trouwde op 15 juni 1927 te Rotterdam met Liena Wilhelmina LOKKER (*30-01-1906 te Rotterdam - †11-04-1991 te Nieuwegein). Cees was een goede schipper en had een groot zandschip met de naam ‘Franchine’. Ze voeren tot 1961 op een motorschip genaamd ‘Rio’. Hiermee werd vracht vervoerd binnen en buiten de landsgrenzen. Dikwijls werden Belgiė en Duitsland aangedaan waar ook twee van de drie kinderen uit het gezin werden geboren. In 1961 werd het woonschip ‘Hoop op Welvaart’ aangeschaft dat vanuit Amsterdam naar Vreeswijk werd vervoerd. Hier kwamen ze te wonen in de nabijheid van zijn broer Johannes Cornelius. Deze was daar als scheepstimmerman werkzaam op de Scheepswerf Buitenweg te Vreeswijk. Het woonschip kreeg een plekje in het Merwedekanaal, langs het Jaagpad ten noorden van de Koninginnensluis. De ‘Hoop op Welvaart’ kreeg een nieuwe naam, ‘Maliad’. Een samenvoeging van de namen van hun kinderen Maria, Lien en Aad.



Maagdelijk wit met een lange houten opbouw in Nieuwegein

Ook Cees had in de scheepsbouw een nevenactiviteit. Nadat zij op de ‘Maliad’ kwamen wonen pakte Cees de naaimachine ter hand, net als zijn voorvaderen in de 16e eeuw. Nu niet als toen als kleermaker, maar nu als zeilmaker bij Zeilmakerij Koekman aan de Handelskade te Vreeswijk. Waarschijnlijk zat het nog in het bloed van de POPPELIERS. De Zeilmakerij lag op loopafstand van zijn woonschip. Over de Wilhelminabrug was hij er in nog geen vijf minuten. Hij hield zich voornamelijk nog bezig met het maken van zeilen, zonneschermen en markiezen. Ook kon hij geweldig goed kabels splitsen zowel van staal als touw. Hiervoor had hij voor in zijn schip onder het voordek een werkplaats gemaakt.
Oomzegger Ad POPPELIER (zoon van Cees zijn jongere broer Jan POPPELIER) wist te vertellen dat Cees een hobby had, namelijk het maken van zeilschepen en dan in een lege fles zetten met de masten omhoog. Alles was zo mooi gecamofleert, waardoor je de touwtjes om de masten omhoog te krijgen niet zag.
Een mooie anekdote die Ad wist te vertellen was dat Cees eens gesolliciteerd had bij Shell om op een tanker te gaan varen. Maar wat gebeurde er een paar weken ervoor. Hij stond bij de Prinses Beatrixsluizen in Nieuwegein te kijken en zag daar een schipper erg dom varen waardoor die een ander schip raakte. Cees, driftig van aard, begon te vloeken en te tieren naar de schipper. Op de wal stond een man Cees tot kalmte te manen. Dit pikte Cees niet en sloeg die man de sluiskolk in. Twee weken later kwam Cees in Rotterdam bij Shell voor zijn nieuwe baan. En wie zat daar achter een mooi bureau? De directeur van Shell, en die had Cees de sluiskolk in geslagen. Dus zonder baan vertrok Cees toen weer naar huis.
Ook de pastoor van Vreeswijk wilde eens met Cees praten of zijn huwelijk wel goed zat. Nou de pastoor ging ook zwemmen, in de Keulse Vaart. Dat was echt Cees POPPELIER .

Middels een loopplank kon het woonschip betreden worden

Op 22 februari 1972                            werd weer een vergunning verleend tot wederopzegging voor het innemen van ligplaats met het woonschip ‘Maliad’ in het Merwedekanaal, langs het Jaagpad ten noorden van de Koninginnensluis, met het midden ongeveer op km. 46,728 te Vreeswijk (kadastraal bekend gemeente Vreeswijk, sectie B, nr. 4656).
Toen Cees en zijn vrouw in 1973 aan de wal gingen wonen was met name zijn vrouw daar zeer gelukkig mee. Het woonschip werd verkocht in mei. Kort daarop kwamen er helaas spanningen en verlieten ze elkaar. Cees betrad een andere woonark die wederom de naam ‘Maliad’ kreeg.

Verdere historische informatie is nog niet bekend. Wij houden ons aanbevolen indien iemand iets van Cornelis ('Rooie Cees') POPPELIER uit Vreeswijk weet. U kunt hiervoor contact opnemen met Frits JANSEN, tel 06-28209395 of mail naar frits.jansen@skutsjejongerein.nl.

Door Frits J. Jansen, februari 2009
Stichting Skūtsje 'Jonge Rein'
Grou